Over dit project

Kees Smit Tuinmeubelen – Experience Store XXL,
Venlo

Buiten naar binnen halen
Een Experience Store XXL. Ja, echt extra extra large. Deze nieuwste winkel van Kees Smit Tuinmeubelen heeft namelijk een oppervlakte van maar liefst 8000m². Ze hebben er voor ieder wat wils. Van tuinkamer tot hangmat. Een enorme winkel, en een flinke renovatieklus waarvoor wij met veel enthousiasme het lichtplan hebben gecreëerd. De uitdaging zit hem in het feit dat meubilair voor buiten in een binnenruimte wordt gepresenteerd, dan kan goede verlichting dus een groot verschil maken.

De invloed van licht op kleur
Licht kent verschillende technische aspecten. Lumen, de hoeveelheid licht. Kelvin, de kleurtemperatuur. Ra, een index die weergeeft hoe goed een lichtbron de kleuren van een object kan weergeven. Dat maakt het mogelijk om ermee te spelen en een verschil te maken ten opzichte van conventionele verlichting.

Bekijk alle foto's

Een testopstelling
Hoe doe je dat? Ontdekken wat de gewenste hoeveelheid licht en de juiste lichtkleur is in een winkel? Door het met eigen ogen te ervaren. Daarom hebben we een testopstelling opgebouwd. We zijn gestart met het plaatsen van twee plafondarmaturen. Beiden met een hoge output (4000 Lumen per spot) en dezelfde Ra (>90), maar met elk een eigen kleurtemperatuur (3000K en 4000K). De warmwit 3000K werd al snel als te warm ervaren en de koelwit 4000K als te koud. Dus we zijn gegaan voor de gulden middenweg van 3500K.

En er waren meer keuzes te maken. Want vervolgens hebben we 16 spots geleverd in 3500K om een groter gebied te verlichting om ook de invloed van de bestaande conventionele verlichting te beperken. Omdat het nog net iets te veel licht was, hebben we de Lumen van de armaturen met 15% omlaag gebracht. Daarmee hebben we Kees Smit kunnen overtuigen en het volledige lichtplan uitgerold. Het resultaat: een frisse, aantrekkelijke uitstraling waarbij de materialen en kleuren op een natuurlijke wijze worden gepresenteerd.

Foto’s: Lisanne Redegeld