Verlichting creëert een beleving in een platte ruimte

01-03-2023

Maak kennis met Hospitality lighting consultant Daniëlle.

Verlichting is in elke omgeving van belang. Het wordt misschien niet altijd op waarde geschat, maar zonder goede verlichting krijgt een ruimte een heel andere sfeer. Verschillende branches besteden extra veel aandacht aan goede verlichting. Utilicht zet daarom gespecialiseerde teams in per branche. Verlichting in een restaurant vraagt tenslotte om een heel andere aanpak dan verlichting in een kledingzaak. Ook een ziekenhuis of productiehal stelt specifieke eisen aan verlichting. Binnen Utilicht werken de teams Retail, Utiliteit en Hospitality met gespecialiseerde teams binnen de verschillende sectoren. In dit artikel maken we kennis met Daniëlle Schroijen, zij is lighting consultant voor de Hospitality branche.

Verlichting als sfeerbepaler
Wanneer je een hotel, restaurant of café binnenstapt, ervaar je al heel snel de sfeer. Die moet kloppen bij het concept dat de ondernemer voor ogen heeft. Sfeer wordt bepaald door het interieur, maar zeer zeker ook door de verlichting. Zoals Daniëlle het omschrijft: “Er moet een goede vibe zijn. Met de juiste verlichting voeren wij de gewenste sfeer door tot in de puntjes. Zo creëren we samen met interieurarchitecten een echte beleving voor de gast. Verlichting creëert een beleving in een platte ruimte.”

“Verlichting wordt binnen de hospitality branche steeds meer gewaardeerd als een bepaler voor de sfeerbeleving.”

Aan de slag: wensen visueel maken
Hoe verloopt dat proces om de juiste verlichting te vinden? Een aanvraag kan bijvoorbeeld gedaan worden door de eigenaar van een horecaonderneming, maar ook door een ingeschakelde interieurarchitect. Daniëlle: “We proberen vanaf 0 te starten. En dat is met de vraag welke sfeer in de ruimte gewenst is. Heel vaak is het antwoord: gezellig. Dit brede begrip gaan we samen verder concretiseren. Welke stijl heeft het (gewenste) interieur?” Is de uitstraling landelijk, modern, industrieel of in de stijl van een bruin café? Wanneer de sfeer steeds beter en concreter beschreven wordt, gaat Daniëlle aan de slag met een moodboard.

Verlichting is onderdeel van de complete inrichting
Nadat de wensen van de klant visueel zijn gemaakt, volgt de volgende stap: inzicht krijgen in de meubels en materialen. Wordt een zaak of ruimte opnieuw ingericht? Dan is er bijvoorbeeld contact met Satelliet om te bepalen welke meubels een plekje krijgen. Meubels, materialen, vloerbekleding, wandbekleding en accessoires zijn samen met de verlichting de sfeerbepalers. “Wanneer een interieur heel donker is, is dat natuurlijk van belang voor de verlichting. Maar ook wanneer er veel glimmende materialen worden toegepast, heeft dit invloed op het lichtplan.” Zo komen we bij de volgende stap: het lichtplan. Als de gewenste situatie in kaart is gebracht, kan het concrete lichtplan worden opgesteld. De armaturen, de lichtkleur, lichtsterkte en de aansturing moeten allemaal passen bij het totaalplaatje.

Goede afstemming voor het beste eindresultaat
Een nieuw te bouwen hotel riep onlangs de hulp van Daniëlle in. Samen met de eigenaar, de bouwkundig architect en de interieurbouwer ging Daniëlle aan de slag met het lichtplan op basis van de wensen. “Wanneer een interieurbouwer bijvoorbeeld verlichting inbouwt ín de maatwerk meubelen, heeft dit invloed op de accent verlichting in de ruimte. Maatwerk meubels zijn vaak de eyecatchers in een ruimte. Dit zijn belangrijke aspecten om mee te nemen in het compleet maken van het lichtplan. Welke verdere basisverlichting én decoratieve verlichting passen bij het totaalplan?” Doordat er zoveel wensen, maar ook eisen vanuit de bouw, bij elkaar komen is goede afstemming essentieel. “Tijdens de overleggen met de eigenaar, architect en interieurbouwer komen alle specialismen samen. De grote legpuzzel van wensen en eisen moet het gewenste eindresultaat qua sfeer en uitstraling krijgen. Maar natuurlijk moet het plan ook uitvoerbaar zijn.”

Volledig nieuwe inrichting kantoor om klanten én medewerkers te inspireren
Afgelopen jaar kreeg Daniëlle een andere bijzondere vraag: “Hoe zouden jullie ons nieuwe kantoor inrichten?” Na de brand moest namelijk het hele pand van Utilicht op de schop. De brand was een vreselijke aanleiding, maar bood wel de kans om opnieuw de inrichting te bekijken. “In samenwerking met Creathings (concept ontwikkeling) en collega Lobke hebben we het hele ontwerp bedacht en gefinetuned. Uitgaande van: wat misten we in ons vorige pand en wat willen we bereiken wanneer klanten onze showroom bezoeken?” Door deze vraag te stellen, bleek dat er vooral meer behoefte was aan meetingrooms. Deze kregen allemaal een eigen thema om de klant te inspireren. “We wilden dat alles tot in de puntjes klopt. Elke klant die bij ons op bezoek komt willen we geïnspireerd door de mogelijkheden naar buiten laten lopen. Er heerst een positief gevoel door de fijne sfeer die we hebben gecreëerd. Dankzij de thema’s zien én voelen klanten welke sfeer een ruimte kan uitademen, van juwelier tot hotelkamer en van retail tot bakkerij. Elke omgeving heeft een ander doel én vraagt dus om andere verlichting. Dat willen we de klant bij ons op kantoor laten ervaren.”