Expertise

Weten wat er speelt. Niet meelopen, maar voorop durven lopen. Denken in mogelijkheden. Zoeken naar opties. Durven vragen. Steeds iets anders ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen. Om uiteindelijk niets voor jezelf te houden. Want van delen worden we allemaal wijzer.

Functionaliteit, beleving en sfeer van licht
Bij verlichting draait het om functionaliteit, beleving en sfeer. Maar regelmatig is verlichting een onderbelicht onderwerp binnen het ontwerp van een gebouw. Licht bepaalt echter voor een heel groot deel de bruikbaarheid en sfeer van een ruimte. Wanneer er in een vroeg stadium al over de integratie van verlichting wordt nagedacht, wordt de oplossing het beste. “Verlichting is echt onderdeel van een gebouw, niet slechts het sausje dat er na afloop overheen gegoten wordt.” Voor het gewenste eindresultaat worden er keuzes gemaakt op het gebied van design en lichtkleur, maar wordt er ook gekeken naar lichtopbrengst en energieverbruik. Dat licht echt het verschil maakt, is goed te zien bij een Chanel-winkel ten opzichte van een Bristol-winkel. Per locatie of doel wordt er gekozen voor een specifieke lichtintensiteit en lichtkleur. Licht en schaduw zorgen voor drama of juist een open uitstraling.

NEN-normering
Naast de sfeer en beleving, is er een groot technisch aspect aan verlichting. Zo gelden voor kantoorgebouwen bijvoorbeeld strenge eisen die zijn vastgelegd in de NEN-normering. Bij kantoorverlichting spelen de lichtopbrengst en gelijkmatigheid van het licht een belangrijke rol. “Kantoormedewerkers bevinden zich een groot gedeelte van de werkdag op dezelfde locatie, waardoor er goed moet worden gekeken naar het visuele comfort van de toegepaste verlichting. Er wordt bijvoorbeeld gelet op schaduw en lichtintensiteit. Mensen mogen namelijk geen lichthinder ondervinden.”

Per branche gelden er andere eisen en normen met betrekking tot verlichting vanwege uiteenlopende verwachtingen of functionaliteiten. Technisch zijn er steeds meer mogelijkheden, zeker sinds de komst van LED.

Lees meer:
Innovatie Meerwaarde Kwaliteit Maatwerk Service