Over dit project

Van der Valk Hotel,
Tilburg

Verlichting geïntegreerd in nieuwbouw
In Tilburg is een compleet nieuw Van der Valk hotel verrezen. Het restaurant, de receptie, brasserie en suites zijn inmiddels voor gasten geopend. In het najaar van 2018 wordt het laatste gedeelte geopend, een skybar en wellness. De bouw startte in het voorjaar van 2016 en precies twee jaar later werd het gloednieuwe hotel geopend. Al vrij vroeg in het bouwproces werd er met Utilicht geschakeld zodat het lichtplan in de bouw geïntegreerd kon worden. Utilicht was zelfs aanwezig bij de bouwvergaderingen. Het voordeel hiervan is dat de verlichting niet pas in het allerlaatste stadium wordt toegevoegd, maar echt onderdeel uitmaakt van het gebouw en de gewenste sfeer. Ineke: “Samen met Jacqueline Cox, directie Van der Valk Tilburg, bedacht ik de decoratieve verlichting. Een ware eyecatcher was onderdeel van ons verlichtingsplan. Ons idee legden we voor aan Utilicht en na een gezamenlijke brainstorm was het oorspronkelijke idee voor een eyecatcher geconcretiseerd en vooral geoptimaliseerd.

Het eindresultaat is een geweldige en unieke kroonluchter, op maat gemaakt door Utilicht. Deze grote en zware kroonluchter kan echter niet zomaar aan elk plafond bevestigd worden. Doordat Utilicht tijdens het bouwproces al kon meedenken over de verlichting, is er bij de bouw rekening gehouden met een verstevigd plafond voor de op maat gemaakte kroonluchter.”

Een goede basis
De interieurarchitectuur bij Van der Valk Tilburg is tot in de puntjes doorgevoerd en aan elk detail is gedacht. Onderdeel hiervan zijn de plafonds: “Vanwege veiligheid, voorschriften en praktische zaken, is een standaard plafond erg vol en druk. Er moet namelijk plek zijn voor rookmelders, roosters, buizen en dergelijke. Jacqueline en ik wilden dit anders doen. Het plafond in het hotel moest strak en rustig zijn. In overleg met Utilicht hebben we deze wens ook doorgetrokken in de verlichting.

Bekijk alle foto's

Utilicht liet ons al gauw een vernieuwend ontwerp van een armatuur zien en dat was precies wat we zochten; kleine armaturen die veel licht geven. En deze armaturen kunnen ook nog eens gekanteld worden, zodat we de ruimtes volledig naar wens kunnen uitlichten”, aldus Ineke. Inmiddels is het hotel dus geopend, dat een bijzondere en exclusieve sfeer ademt en tegelijkertijd heel sfeervol en huiselijk is. Ineke noemt het: “Zakelijk chique met een Brabantse touch. ”Over de samenwerking met Utilicht zegt ze: “Ik ben erg verrast door de manier waarop Utilicht gedurende het hele proces met ons heeft meegedacht om gezamenlijk tot het optimale eindresultaat te komen. De expertise en technische kennis van Utilicht was erg welkom. Ook hun vernieuwende en creatieve aanpak hebben ervoor gezorgd dat de verlichting van het hotel volledig klopt bij de uitstraling en sfeer die wij voor ogen hadden.”

Duurzaamheidscertificering
Dankzij het meedenken en doorrekenen van Utilicht voor de lichtplannen in alle ruimtes van het hotel én de buitenverlichting is het tevens gelukt om te voldoen aan de zware eisen van BREEAM Excellent. BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) is de leidende en wereldwijd meest gebruikte beoordelingsmethode om duurzaamheidsprestaties van gebouwen te bepalen. Pierre Thielen, lichttechnisch adviseur Utilicht: “In het nieuwe Van der Valk hotel in Tilburg wilden we uiteraard door middel van een uitgekiend lichtplan een mooie sfeer neerzetten. Dit in combinatie met de strenge eisen van BREEAM maakte van dit project een bijzondere uitdaging. We zijn slim omgegaan met de inrichting van het lichtplan en vooral met de technische oplossingen, want verlichting verbruikt uiteraard redelijk veel energie. Het is een mooie gezamenlijke prestatie dat Van der Valk Tilburg mede door slimme verlichtingsoplossingen het BREEAM Excellent certificaat heeft ontvangen.”

– Ineke Roosen, IR Ontwerp – interieurarchitect voor Van der Valk Tilburg