Lichtplan van A tot Z

05-05-2022

Van kerk tot distributiecentrum. Ook in de utiliteitsbouw speelt goede verlichting een belangrijke rol. Ger Schobers, onze lichttechnisch adviseur, vertelt er alles over.

Al sinds 1992 werkt Ger in de verlichtingsbranche. Vanuit zijn elektrotechnische achtergrond heeft hij zich vooral bij Philips kunnen specialiseren in verlichting. Ger: “Ik had altijd al veel affiniteit met en interesse in verlichting, dus ik wilde me graag op dat gebied specialiseren.” In 2010 startte Ger in de buitendienst van Utilicht, maar de laatste jaren laat hij lichtplannen aansluiten bij de wensen van klanten vanuit zijn rol in de binnendienst. “Lichtplannen moeten voldoen aan wensen van de klant, bijvoorbeeld de eigenaar van een pand, maar ook de wensen van de eindgebruiker zijn natuurlijk van belang. Daarnaast moet verlichting voldoen aan allerlei normen en eisen, zoals NEN-normen. Dit leggen we allemaal vast in een lichtplan.”

“Licht is ongrijpbaar maar sfeerbepalend en functioneel van groot belang!”

Verlichtingsvraagstukken in de utiliteitsbouw
Scholen, restaurants of ziekenhuizen vragen om een heel ander soort lichtontwerp. Er moet rekening gehouden worden met eisen, functies van ruimtes en natuurlijk moet het hele plan ook binnen het gestelde budget uitgevoerd kunnen worden. Dit vraagt vaak om creatieve oplossingen. Om die lichttechnische oplossingen goed te kunnen overbrengen richting de klant, besteedt Utilicht veel aandacht aan de visualisatie. Ger vertelt hierover: “Het is belangrijk om de klant vooraf zo duidelijk mogelijk te laten zien wat hij concreet kan verwachten. Welke verlichting is onderdeel van het ontwerp, welke armaturen worden gekozen en welk effect heeft de verlichting op de ruimte?”

Voldoen aan richtlijnen en normen
Lichtinrichting is zowel binnen als buiten van belang. Verlichting moet in de utiliteitsbouw niet alleen functioneel zijn en sfeer brengen, maar ook praktisch zijn en bijdragen aan veiligheid. Zoals goede buitenverlichting bij grote distributiecentra waar bijvoorbeeld ook in de avond en nacht vrachtwagens moeten kunnen manoeuvreren. In binnenruimtes is het verlichtingsniveau afhankelijk van de werkzaamheden in die ruimte. Ger: “Een horlogemaker heeft heel ander licht nodig dan een boer in zijn koeienstal. Met de functionaliteit van ruimtes of omgevingen wordt rekening gehouden in elk ontwerp. Daarnaast moeten lichtplannen voldoen aan NEN-normen. Deze Europese normen specificeren verlichtingseisen voor mensen die werkzaam zijn in binnen- en buitenruimten, die tegemoetkomen aan de behoeften van visueel comfort en visuele prestatie. Het gaat dan met name om verlichtingssterkte, de gelijkmatige verdeling van het licht, verblindingshinder en kleurweergave. Ook kan Utilicht de elektrotechnische installateur ondersteunen bij het leveren van de bewijslast voor BREEAM. Deze certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving beoordeelt op integrale duurzaamheid. Maar er wordt ook gekeken naar kostenbesparing, een gezonde werkomgeving en toekomstbestendigheid.”

Kennis en ervaring voor de toekomst
Zijn ruime ervaring en elektrotechnische achtergrond zet Ger dus dagelijks in om de meest uiteenlopende aanvragen bij Utilicht tot een succes te maken. Daarnaast deelt hij graag zijn kennis met collega’s: “Mijn passie voor verlichting breng ik graag over op de jongelui. Ik help hen graag om verder te bouwen aan hun eigen ontwikkeling.”