Bijzonder én uitdagend 2021

17-12-2021

Het jaar 2021 kende voor Utilicht diverse hoogtepunten en succesmomenten. Daarnaast waren er ook zeker de nodige uitdagingen, waarvan de brand in het bedrijfspand de meeste indruk maakte. Ruud de Vet (Manager Sales & Operations) werkt al meer dan 20 jaar bij Utilicht en vertelt over het afgelopen jaar.

“Een jaar met ups & downs, duidelijker dan in andere jaren”, dat is hoe Ruud het afgelopen jaar samenvat. “We hebben veel mooie dingen meegemaakt. Samen met klanten hebben we projecten opgeleverd waar we trots op zijn. Ook het gloednieuwe Summa Systems werd begin 2021 voor het eerst geïntroduceerd bij klanten en vervolgens via pilotprojecten uitgerold. Maar natuurlijk hebben we ook wéér een jaar te maken met corona en de beperkingen die deze crisis met zich meebrengt. En in juli de brand… Dát heeft veel indruk gemaakt en de nodige uitdagingen opgeleverd. Dit vroeg om het nodige aanpassingsvermogen. Datzelfde aanpassingsvermogen bleek noodzakelijk toen we in 2021 ook nog te maken kregen met leveringsproblemen. Al met al was het dus een jaar met de nodige uitdagingen én hoogtepunten. We kijken met trots terug op hoe Utilicht het afgelopen jaar weer verder is ontwikkeld.” 

De effecten van de coronacrisis
Utilicht is een bedrijf dat dicht bij de klant staat, een persoonlijke aanpak is daarbij essentieel. Fysiek aanwezig zijn speelt een belangrijke rol in deze aanpak, maar vanwege de coronapandemie is dat in veel gevallen niet mogelijk. Ruud: “Het liefst zijn we fysiek aanwezig bij de klant. Dat kon natuurlijk niet altijd omdat we ieders veiligheid en gezondheid het állerbelangrijkste vinden.” 
Utilicht heeft snel kunnen acteren ten tijde van de coronapandemie uitbraak. De in 2020 gerealiseerde automatiseringsslag heeft ervoor gezorgd dat alle medewerkers nét voor de eerste lockdown in 2020 flexibel en op afstand konden werken. Er was op het juiste moment geïnvesteerd in de systemen en het werken in de cloud. “Er is veel thuisgewerkt. Dat gaat hartstikke goed. Toch mis je de chemie met collega’s en het nauwe contact met klanten. Uiteindelijk vind je samen wel een andere manier om contact te onderhouden. Maar de persoonlijke benadering zit écht in het DNA van ons bedrijf.” 

Waar rook is, is vuur…
In juli moest Utilicht het zwaarste dieptepunt doorstaan, de brand in het bedrijfspand. Ruud vertelt over deze letterlijk zwarte dag: “Het was enorm schrikken toen we de zwarte rook uit ons pand zagen komen. We voelden ons machteloos. Projecten stonden klaar. Hoe moest het met de klanten?” Maar er werd ongelofelijk snel geschakeld. De betrokkenheid van collega’s was ongekend, hulp kwam van verschillende kanten. Gevraagde hulp én onverwachtse ongevraagde hulp. “We zijn geholpen door klanten, leveranciers, relaties en de gemeente. Die saamhorigheid was hartverwarmend. We hebben samen de schouders eronder gezet en oplossingen gezocht. Een nieuw tijdelijk kantoor was snel gevonden en binnen anderhalve week na de brand hadden we een nieuwe assemblagelijn ingericht.” 

Afspraak is afspraak
Vanwege de brand werd de flexibiliteit en doortastendheid van Utilicht succesvol ingezet. Een andere uitdaging vraagt in de laatste maanden van het jaar wederom om aanpassingsvermogen. De wereldwijde problemen met de levering van grondstoffen zorgen ervoor dat bepaalde componenten slecht leverbaar zijn. Ruud: “Het is een lastige situatie maar de meeste klanten hebben hier gelukkig begrip voor. We proberen er ook alles aan te doen om toch volgens afspraak te leveren. We zoeken andere kanalen en andere leveranciers. Dat is natuurlijk meer werk en niet altijd mogelijk, maar in de meeste gevallen lukt dat.” 

2021, een bewogen jaar, zoals ze dat noemen. Maar de persoonlijke en betrokken aanpak die Utilicht kenmerkt blijft ook in uitdagende situaties niet onopgemerkt. Succes maken en vieren de mensen van Utilicht samen met klanten én relaties.