Uitgekiende verlichting in de utiliteitsbouw

Scholen, distributiecentra of ziekenhuizen vragen om een heel eigen soort lichtontwerp. Lichtinrichting is zowel binnen als buiten van belang. Verlichting moet in de utiliteitsbouw niet alleen functioneel zijn en sfeer brengen, maar ook praktisch zijn en bijdragen aan veiligheid. Zoals goede buitenverlichting bij grote distributiecentra waar bijvoorbeeld ook in de avond en nacht vrachtwagens moeten kunnen manoeuvreren. In binnenruimtes is het verlichtingsniveau afhankelijk van de werkzaamheden in die ruimte.
Er moet bij het inrichten van de verlichting rekening gehouden worden met eisen, functies van ruimtes en natuurlijk moet het hele plan ook binnen het gestelde budget uitgevoerd kunnen worden. Dit vraagt vaak om creatieve oplossingen.

Verlichtingsvraagstukken in de utilieitsbouw
Om lichttechnische oplossingen goed te kunnen overbrengen richting de klant, besteedt Utilicht veel aandacht aan de visualisatie. Welke verlichting is onderdeel van het ontwerp, welke armaturen worden gekozen en welk effect heeft de verlichting op de ruimte? Lichtplannen moeten voldoen aan wensen van de klant, bijvoorbeeld de eigenaar van een pand, maar ook de wensen van de eindgebruiker zijn natuurlijk van belang. Daarnaast moet verlichting voldoen aan allerlei normen en eisen, zoals NEN-normen. Ook kan Utilicht de elektrotechnische installateur ondersteunen bij het leveren van de bewijslast voor BREEAM.

Lichtplan bij volledige renovatie
Regelmatig krijgt de verlichting al in een vroeg stadium van de nieuwbouw de benodigde aandacht zodat er een passend lichtplan ontworpen kan worden. Dit is echter niet altijd het geval en in sommige gevallen moet het lichtplan aansluiten bij een renovatieplan. Wanneer een kantoorpand een volledig nieuwe bestemming krijgt, moet de complete verlichting worden aangepast. Ook krijgen we steeds vaker de vraag bij renovaties om over te stappen van conventionele verlichting naar innovatieve verlichting. Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol waarvoor we bijvoorbeeld Led oplossingen aanbieden. De uitgangspunten van de nieuwe bestemming, de wensen van de klant én de normen en eisen worden samengevoegd tot één nieuw lichtplan. Na akkoord op het plan en de prijs, kan gestart worden met het installeren van de verlichting.

Neem contact op

Projecten binnen Utiliteit